حقوق بین الملل چیست و حقوق بین الملل عمومی چه ویژگی‌هایی دارد ؟>
6 آذر 1398 ساعت 17 و 10 دقیقه
حقوق بین الملل چیست و حقوق بین الملل عمومی چه ویژگی‌هایی دارد ؟>

حقوق بین الملل چیست ؟ 

یکی از مهمترین موارد در ایجاد ارتباط و همکاری بین دو کشور چه از نظر سیاسی و چه از باب اقتصادی تابعیت از مواد حقوقی می‌باشد که مورد احترام تمامی کشور‌های دنیاست و شامل تمامی مواد حاکم بر سازمان‌ها و دولت‌هایی که دارای ارتباطات خارجی و فرا ملی می‌باشند می‌گردد و به مجموعه این مواد حقوقی ، حقوق بین الملل گفته می‌شود . 
با رجوع به تاریخ متوجه خواهیم شد که هوگو گروسیوس بنیان گذار حقوق بین الملل معاصر برای اولین بار در قرن هفدهم در کتابی با عنوان حقوق جنگ و صلح قواعدی را در ارتباط با حقوق بین الملل اولیه نگارش کرده است . 
کانت ، فیور ، مابلی و هگر نفراتی هستند که بعده‌ها عناوین دیگری را جایگزین حقوق جنگ و صلح کردند که از بین آنها می‌توان به حقوق بین دول و حقوق بین بشر اشاره کرد.
در یک تعریف جامع‌تر از حقوق بین الملل می‌توان این‌گونه بیان نمود که این رشته از علم حقوق شامل مجموعه‌ اصول و قواعدی است که افراد مرتبط با جوامع بین المللیِ دول مسلتزم به رعایت و احترام نسبت به آن در ارتباطات خود هستند . این زیر شاخه از رشته حقوق به باید‌ها و نباید‌ها در تشکیل و نظارت سازمان‌های حقوق بین الملل و روابط آنها با هم اشاره دارد.

دسته بندی حقوق بین الملل 

حقوق بین الملل در واقع شامل دو زیر شاخه می‌باشد که عبارتند از حقوق بین الملل عمومی و حقوق بین الملل خصوصی که دارای تفاوت‌هایی با هم هستند . 

حقوق بین الملل عمومی

این شاخه از علم حقوق مورد توجه اکثر کشورهای جهان حتی آنهایی که خود را مستلزم به پیروی از آن نمی‌دانند می‌باشد و تمامی کشورها باید به آن احترام گذاشته و از آن تبعیت کنند . 
سردمداران و روسای تمامی کشورهای جهان در روابط بین المللی خود از سوی کشوری که تابعیت آن را دارند زیر مجموعه آن محسوب می‌شوند . 
در این بین و با گذشت زمان و مدنظر قرار دادن شرایط موجود در جهان نظیر موارد کیفری ، حمایت از افراد خاص مثل پناهندگان جنگی و کارگران و حتی آحاد مردم دنیا زیر شاخه هایی برای حقوق بین الملل عمومی در نظر گرفته شد که حقوق بشر و حقوق دریا ، حقوق جنگ ، معاهدات بین الملل ، حقوق بین الملل هوایی ، حقوق بین الملل فضایی ، حقوق دیپلماتیک و کنونی ، حقوق بین الملل اقتصادی و ... جزئی از آن هستند . 
حقوق بین الملل عمومی در دسته جهانی و منطقه‌ای نیز قرار می‌گیرد . 
در مبحث جهانی می‌توان به سازمان ملل متحد اشاره کرد که کشور ایران نیز از اعضای این سازمان بشمار می‌رود و در دسته منطقه‌ای می‌توان به سازمان ناتو یا همان آتلانتیک شمالی ، اکو یا همان سازمان همکاری های اقتصادی ، اتحادیه اروپا و همچنین اتحادیه عرب اشاره کرد. 
از آنجایی که بروز اختلاف بین کشورها امری اجتناب ناپذیر می‌باشد بخشی از وظیفه سازمان‌های بین الملل عمومی حل و فصل مسالمت آمیز این اختلافات می‌باشد . 

حقوق دریاها

حقوق دریاها شامل مجموعه قواعد و اصول حقوقی قابل اجرا بین کشورها در حیطه دریاها و آبراه‌های بین المللی می‌باشد . تعیین مرزهای آبی و متعلقات هر کشور از آب‌های اطراف ، مناطق تحت نظارت ، محدوده انحصاری و اقتصادی ، قوانین حاکم بر دریاهای آزاد و مالکیت و دسترسی از اعماق دریا مواردی هستند که حقوق دریاها به آن اشاره دارد. 
 

حقوق بشر 

حقوق بشر به نظارت بر رفتار با آحاد مردم بدور از جنسیت ، رنگ ، تبعیض نژاد ، مذهب و اعتقادات و گرایشات سیاسی می‌پردازد . اولین بار در سال 1789 اعلامیه حقوق بشر به سمع و نظر همگان رسید ، در این اعلامیه اینگونه بیان شد که انسان‌ آزاد متولد شده است و آزاد می‌ماند و از حقوق یکسان در سطح جامعه برخوردار است .
 

حقوق بشر دوستانه یا حقوق جنگ

یکی از مواردی که همیشه در روابط بین کشورها اجتناب ناپذیر بوده است بروز جنگ می‌باشد. که همیشه مردم بی دفاع و مظلوم در سرتاسر دنیا تنها گروه آسیب دیده از آن می‌باشند ، لذا حقوق بین الملل همیشه در راستای پیشگیری و حتی مقابله با آسیب‌های ناشی از بروز جنگ ها قوانین زیادی را در چارچوب کار خود قرار داده است . 
کنسوانسیون ژنو و کنفرانس لاهه و پیمان بریان کلوگ از مهمترین نشانه های نظارت بر بشر و جلوگیری از تجاوزات مرزی می‌باشند . 


 
دیدگاه های کاربران
برای این خبر دیدگاهی ثبت نشده است
ارسال دیدگاه

دیدگاه شما بعد از تایید توسط مدیریت در بین دیدگاه ها نمایش داده خواهد شد

برای ثبت نظر، لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.